• Fraktavgift: 39 kr
  • Leveranstid: 1-3 arbetsdagar
  • Över 150 000 kunder
icons icons
icons
icons
icons 0 Varukorg

 

Vanligaste frågorna om parfym

 

Varför luktar parfym olika på olika människor?

Din egen kropps kemi påverkar hur olika parfymnoter reagerar på huden. Allting som påverkar din "naturliga" huddoft, såsom stress, hormonförändringar, diet eller medicinering, påverkar också hur en parfym doftar på dig. 

Hur kan jag få min parfym att vara längre på huden?

Allting annat lika, så försvinner en doft snabbare på torr hud, så för att få parfymen att vara längre ska man använda någon slags hudkräm. Vissa föredrar att "matcha" krämen med parfymen, men det går lika bra att använda en oparfymerad kräm. 

Vad är Eau de Toilette, Eau de Parfum, etc?

Dessa termer refererar till doftstyrkan, eller mer specifikt, hur stor andel alkohol och/eller vatten som har tillförts till doftoljorna. Parfym (generellt den mest koncentrerade doften) har 15-25% parfymolja. Olika blandningar med en lägre andel parfymolja är en eau (vatten)

Eau Fraiche (Normalt 3% eller mindre andel parfymolja)
Eau de Cologne (2 - 5% parfymolja)
Eau de Toilette (4 - 10% parfymolja)
Eau de Parfum (8 - 15% parfymolja)
Soie de Parfum (15 - 18% parfymolja)
Parfum (15 - 25% parfymolja)

Vad är toppnoter, mellannoter och basnoter?

Toppnoterna ger de första doftintrycken så snart den applicerats på huden. De är oftast lite lättare och mer volatila aromer som snabbt försvinner. Denna doft varar mellan 5 och 30 minuter. 

Mellannoterna, ibland även kallade hjärtnoter, är doftens kropp. De kan kännas redan från början, men brukar ta 10-30 minuter att utvecklas fullt ut. De är noterna som klassificerar doftfamiljen (blommig, orientalisk, etc).

Basnoter är de som är tyngst och varar längst och hjälper till att bevara de olika noterna längre. Vanliga basnoter är trä, mysk och vanilj.

Vad är doftfamiljer?

Dessa är de aromatiska grupperingarna och relaterade dofter. Det finns flera olika klassificeringar, men de flesta har dessa sju som huvudfamiljer: Blommiga, trä, orientaliska, läder, ozon, gröna, fougères.

Hur länge varar en parfym?

Vid rätt förvaring håller en parfym i flera år i öppnad förpackning. För att förvara den på bästa sätt, så undvik värme och ljus.