• Fraktavgift: 39 kr
  • Leveranstid: 1-3 arbetsdagar
  • Över 150 000 kunder
icons icons
icons
icons
icons 0 Varukorg

 

Burberrys Historia: En Resa från Funktionalitet till Ikonisk Mode


Grundandet och Tidiga År

Burberry grundades år 1856 av Thomas Burberry, en 21-årig lärling inom textilhandeln, i Basingstoke, England. Burberrys initiala fokus var att skapa kläder som skyddade mot det brittiska vädret, vilket ledde till utvecklingen av ett unikt, ventilerande och vattentätt tyg kallat gabardin år 1879. Gabardin revolutionerade ytterkläder genom att erbjuda både hållbarhet och komfort, vilket gjorde att Burberry snabbt blev känt för sina högkvalitativa ytterplagg.

Trenchcoaten

En Ikon Föds Under första världskriget utvecklade Burberry trenchcoaten, ursprungligen för brittiska officerare. Coaten var praktisk, med funktioner som epåletter för officersgrad och D-ringar för att bära utrustning. Efter kriget blev trenchcoaten populär i civilsamhället och har sedan dess blivit en odödlig klassiker, ofta förknippad med elegans och funktionalitet.

Från Praktiska Plagg till Modeikoner

Burberrys signaturmönster, det klassiska rutfodret, introducerades 1920 och användes ursprungligen i fodret på trenchcoats. Detta mönster blev snabbt en symbol för varumärkets arv och exklusivitet. På 1950-talet expanderade Burberry internationellt, öppnade butiker i New York och andra storstäder, vilket markerade början på deras globala närvaro.

Omvandling och Utmaningar

Under 1970- och 1980-talen kämpade Burberry med att behålla sin exklusivitet och relevans i en föränderlig modeindustri. I början av 2000-talet genomgick varumärket en stor omvandling under ledning av nya kreativa krafter. Christopher Bailey, som blev chefsdesigner 2001 och senare också VD, spelade en avgörande roll i att modernisera Burberry. Han återupplivade varumärkets arv genom att kombinera klassiska element med modern design, vilket tilltalade en yngre och mer global publik.

Digital Innovation och Global Expansion

Burberry var en pionjär inom digital innovation i modebranschen. Under Bailey och VD Angela Ahrendts ledning blev Burberry det första lyxmärket att streama modevisningar live och integrera digital teknik i sina butiker. Detta digitala fokus stärkte deras relation till en teknologiskt medveten kundbas och placerade Burberry i framkant av mode och teknik.

Modern Framgång och Nutid

Idag är Burberry ett av världens mest igenkännliga och respekterade lyxmärken. Riccardo Tisci, som tog över som chefsdesigner 2018, har fortsatt att bygga på Burberrys rika arv genom att införa en ny visuell identitet och kreativ riktning. Hans arbete har lett till en förnyad energi och spänning kring varumärket, vilket bekräftar Burberrys plats som en ledande aktör inom både traditionell och samtida mode.

Ikoniska Ögonblick och Samarbeten

Burberry har haft flera minnesvärda ögonblick, inklusive samarbeten med kända fotografer som Mario Testino och kampanjer med stjärnor som Kate Moss och Emma Watson. Dessa samarbeten har inte bara förstärkt varumärkets image utan också visat dess förmåga att anpassa sig och förnya sig.

Sammanfattning

Från sina blygsamma början som en liten butik i Basingstoke till att bli en global modejätte, har Burberrys historia präglats av innovation, kvalitet och ett oöverträffat arv. Genom att balansera tradition med modernitet har Burberry skapat en varaktig plats inom modevärlden, känd för sina ikoniska produkter och banbrytande marknadsföringsstrategier.