• Fraktavgift: 39 kr
  • Leveranstid: 1-3 arbetsdagar
  • Över 150 000 kunder
icons icons
icons
icons
icons 0 Varukorg

 

Alla hjärtans dag: doftpresenttips för honom och henne

 

Den här guiden hjälper dig att hitta din signaturdoft som är unik för Dig!
Att shoppa en ny doft kan vara svårt, särskilt om man inte vet var man ska börja. Men med några tips och idéer kan det både vara en rolig och belönande erfarenhet.

Första steget är att förstå dig själv. Lägg en stund på att besvara följande frågor:

Hur skulle jag beskriva min personlighet?
Denna fråga är grundläggande för att förstå dig själv och blir vägledande för att matcha en doft. Till exempel, om du är en utåtriktad, partytjej, föredrar du kanske mer vibrerande fruktiga dofter framför mjuka och pryda. Om du är blyg och introvert, föredrar du kanske mjuka dofter framför starka och uppmärksamhetsskapande. Om du är seriös och trygg så kanske du föredrar djupa, rika och mustiga dofter.

Vilken är min stil?
Denna fråga stämmer ofta ganska bra med svaren ovan. Är din garderob är fylld med de senaste trenderna eller med klassiker? Har du fler romantiska klänningar än skräddarsydda dräkter? Är garderoben fylld av ljusa färger, jordtoner eller svart och vitt?

Att känna till din stil kan hjälpa dig att välja doft och speciella noter som passar dig bäst. Exempelvis om du ofta använder skräddarsydda svarta dressar, så kommer du förmodligen inte att uppskatta att dofta som en godisaffär. I stället passar dig klassiska dofter bättre. Eller om du ofta klär dig i jordiga toner och fritidskläder, så vill du kanske inte dofta som en parfymaffär, du föredrar förmodligen naturliga dofter. På samma sätt, om du föredrar ljusa, färgglada trender, kommer du inte dras till naturdofter, utan istället välja vibrerande och fruktiga dofter.

Vilka aktiviteter gillar jag att göra?
Som exempel, är du en inbiten läsare eller föredrar du att spendera mycket tid utomhus? Gillar du att festa eller krypa upp i soffan med en mysig filt? Svaret på denna fråga kan leda dig till en parfym som stämmer bäst överens med din livsstil.

Om du bor i dina Hunterstövlar eller Nike-sneakers då föredrar du kanske rena, fräscha och naturliga dofter som passar med naturen som du omger dig med. Om du däremot bor i dina morgontofflor, så föredrar du kanske mjuka och komfortabla dofter. Och för dem av er som har högklackat limmat på fötterna, du dras förmodligen till sexiga, djärva och lockande dofter.

Vilken är din drömsemester?
Skulle du vilja åka på back-packer-semester genom Indien, övernatta på femstjärniga hotell i New York eller ligga på en strand och sippa på en pina-colada? Svaret på frågan kan peka dig i en riktning mot en speciell doftnot som du skulle gilla lite mer.

Om du är en äventyrlig globetrotter, föredrar du kanske noter som kardemumma, trä, patchouli och amber. En stadsmänniska dras kanske till vanilj, vita blommor och mysk. Strandälskaren kan föredra noter av citron, tropiska frukter och vatten.

Vilken typ av mat gillar du?
Svaret på den frågan ger bra ledtrådar till både din personlighet och vilka doftnoter du kan föredra. Det låter kanske märkligt, men ingredienserna vi gillar att smaka är ofta liknande de vi gillar att dofta. Så om du gilla het mat, föredrar du kanske orientaliska blommiga noter eller noter såsom kanel, kardemumma, svartpeppar och stjärnanis. Om du gillar färsk mat såsom färsk fisk, grönsaker från trädgården och frukt, så kanske du också gilla noter som gurka, vatten, gröna blommor och citrus. Eller om du gilla sötsaker, så dras du kanske till pralin, choklad och vanilj.

Sammanfattningsvis, om du känner till dina egna preferenser och får en bättre bild av vem du är, så kan det leda dig till de doftnoter som passar dig bäst. Även om du ännu inte vet vilken doftnot det pekar på just nu, så bara genom att besvara frågorna får du en känsla i bakhuvudet som kan leda dig rätt och avgränsa dina val.

Doftminnen
Ett annat sätt att påbörja letandet efter en signaturdoft är att återskapa minnen där dofter har påverkat dig på ett positivt sätt. Har du ett speciellt minne från din barndom, såsom doften av din farmors trädgård, doften av nybakade kakor som din mamma brukade göra eller doften av daggen på bladen när ni campade, eller kanske den salta doften från havet från någon semesterresa.

Dofter är en stark bärare av minnen, så varför inte använda dem på ett positivt sätt.

Gillar eller inte gillar
Detta är en självklar punkt. Vilka parfymer eller doftnoter har du gillat eller inte gillat tidigare eller nu. Till exempel har du alltid gillat doften av CK One eller tyckt att Chanel no 5 doftade som en damdoft? Vilka parfymer har du uppskattat att bära. Vilka parfymer har du gett fler komplimanger för? Så snart du har några svar, googla för att hitta noterna i dessa parfymer. Du kan hitta gemensamma noter i dofterna du gillar och som då hjälper dig i rätt riktning.